Itsetuntemus ja rohkea eläminen, ”Kutsu”

Itsensä  kuuleminen, itselleen avoimena ja rehellisenä oleminen, helppoako? Harvemmin.  Peiliin katsominen, itseensä syvemmin tutustuminen on usein vaativaa, mutta myös varsin palkitsevaa. Omaa toimintaa ohjaavien uskomuksien ja ajattelun tunnistaminen auttaa vapautumaan vanhoista tottumuksista. Voit valita uudelleen ja uudistua haluamaasi suuntaan, työssä ja arjessa.

Olet oman elämäsi asiantuntija, vastaukset Sinulle ovat Sinussa.   Yhdessä tarkastellen omat solmukohdat ja sokeat pisteet ohittuvat nopeammin.  Etenkin johtajille hyvä itsetuntemus on tärkeää, sillä se on paras työväline myös vuorovaikutukseen ja erilaisuuden kohtaamiseen. Voimme muuttaa vain itseämme.

Oheinen itsetuntemukseen liittyvä runo on kirjoitettu epäonnistuneiden kutsujen jälkeen.[fruitful_sep]
Kutsu – Oriah Mountain Dreamer   (kirjasta  Kutsu)

Minua ei kiinnosta, mitä teet työksesi. Tahdon tietää, mitä sinä kipeimmin kaipaat ja uskallatko uneksia kohtaavasi sen, mitä sydämesi halajaa.

Minua ei kiinnosta, minkä ikäinen sinä olet. Tahdon tietää, uskallatko olla välittämättä siitä, että sinua pidetään hupsuna, kun vaalit rakkauttasi, unelmaasi, elämisen seikkailua.

Minua ei kiinnosta, mitkä planeetat varjostavat kuutasi. Tahdon tietää, oletko koskettanut surusi ydintä, ovatko elämän koettelemukset saaneet sinut avautumaan, vai oletko käpertynyt itseesi ja sulkenut porttisi siitä pelosta, että tuska lisääntyy. Haluan tietää, pystytkö olemaan tuskan, omasi tai minun, lähellä hievahtamatta, yrittämättä peittää tai hälventää tai poistaa sitä.

Tahdon tietää, osaatko kohdata ilon, omasi tai minun, osaatko heittäytyä villiyden vietäväksi ja täyttyä hurmoksesta sormenpäitä ja varpaita myöten ajattelematta, että pitäisi olla varovainen, realistinen ja muistaa ihmisenä olemisen rajoitukset.

Minua ei kiinnosta, onko kertomasi tarina totta. Tahdon tietää, uskallatko antaa toisen pettyä ollaksesi uskollinen itsellesi; pystytkö kestämään syytökset petoksesta pettämättä omaa sieluasi; pystytkö olemaan epäluotettava ja siksi luottamuksen arvoinen.

Tahdon tietää, osaatko nähdä kauneuden joka päivä, silloinkin kun se ei ole kaunista, ja ammentaa sen läsnäolosta.

Tahdon tietää, pystytkö kestämään epäonnistumisia, omasi ja minun, ja seisomaan silti järven rannalla ja huutamaan hopeiselle täysikuulle: ”Kyllä!”

Minua ei kinnosta, missä asut tai miten paljon sinä ansaitset. Tahdon tietää, pystytkö surun ja epätoivon täyttämän yön jälkeen nousemaan ylös, uupuneena ja rikkinäisenä, ja tekemään sen mitä tarvitaan, jotta voit ruokkia lapsesi.

Minua ei kiinnosta, keitä sinä tunnet ja mistä sinä olet kotoisin. Tahdon tietää, pystytkö seisomaan rinnallani tulen keskellä perääntymättä.

Minua ei kiinnosta, mitä tai missä tai kenen johdolla sinä olet opiskellut. Tahdon tietää, mikä sinua kantaa sisältäpäin, kun kaikki muua hajoaa.

Tahdon tietää osaatko olla yksin ja todella nauttia seurastasi olemassolon tyhjinä hetkinä.