Päivititkö jo itsesi käyttöjärjestelmän?

Oppia ikä kaikki

Ikäsi verran olet oppinut uutta ja erilaista elämästä, tietoisesti ja tiedostamatta. Lapsuus, opiskelut, työt, matkat, kirjat ja ympärilläsi olevat ihmiset ovat muokanneet ajatteluasi. Hyvät ja huonot kokemukset ovat opettaneet erilaisia asioita tarkoituksen mukaisesti kyseiseen hetkeen. Olet sen hetkisten kiinnostusten ja palautteen mukaan valikoinut itseesi asioita, joista on muodostunut sinulle käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmä on arvokas automatisoitujen toimintojen tuottaja. Se helpottaa arkea ja rutiineita ja vapauttaa ajatteluasi muuhun.  Mutta entä jos käyttöjärjestelmä on vanhentunut?

Maailma kehittyy ja muuttuu. Tietokoneeseen ja älypuhelimeen tulee jatkuvasti uusia päivityksiä ja virheiden korjauksia. Koneet ja ohjelmat kehittyvät ja vanha käy tarpeettomaksi. Mikä joskus oli totta, ei tämän päivän kehityksen valossa enää pidä paikkaansa. Osa ohjelmista joutaa bittitaivaaseen ja välillä päivittyy koko käyttöjärjestelmä.

Päivitystä vailla?
Entä Sinä, ovatko mahdollisesti ajattelusi tai tapasi päässeet urautumaan tai vanhentumaan. Pitääkö aiemmin opittu ja omaksuttu vielä paikkansa vai kuljetatko mukanasi museotavaraa, vanhentuneita käsityksiä asioista, toisista ja itsestäsi?

Ehkä sinuun on päässyt livahtamaan virheohjelmointia tai jokin hätäkorjaus, joka on hautautunut mielesi uumeniin ja unohtunut päivittää toimivaksi. Jokin ikävä tapahtuma tai auktoriteetin sanominen on voinut iskostua rajoittavaksi uskomukseksi vaikka sillä ei olisi enää mitään tekemistä totuuden tai nykyisyyden kanssa. Jos on koskaan ollutkaan.

Löytöretki itseen
Omaa ajatteluaan on hyvä pysähtyä havainnoimaan aika ajoin. Piileviä voimavaroja ja uusia ulottuvuuksia itsestään voi vapautua, kun kumoaa jokin vanhentuneen uskomuksen tai ajattelumallin, menneisyyden mörön. Itsetuntemus tukee hyvää vuorovaikutusta, vahvistaa itsejohtajuutta ja onnistuneita valintoja. Ratkaisujen tausta-ajattelun tunnistaminen selkeyttää ja vahvistaa tavoitteisiin etenemistä.

Johtavissa asemissa oleville itsetuntemus on erityisen tärkeää, sillä heidän toimintansa vaikuttaa moneen. Itseään on monesti vaikea nähdä ja oman ajattelun haastaminen vaatii. Kun tunnistaa itsensä eri puolia niihin vaikuttaminen mahdollistuu. Ammattitaitoisen valmentajan tuki antaa heijastuspintaa ja nopeuttaa prosessia merkittävästi. Millainen on paras versio Sinusta?

****************************
Itsetuntemuksesta ja mielentaidoista lisää  15.3.18 Work Goes Happy -tapahtumassa ja Happy Human Hour seminaarisalissa. Koko päivän mielenkiintoisia aiheita äänestä, vuorovaikutuksesta, sekä johtamisesta. 
***********

Kirjoittaja  Päivi Saarela, Heijaste www.heijaste.fi   on työyhteisövalmentaja, coach ja työnohjaaja. Vahvuusalueisiini kuuluvat itsetuntemuksen syventäminen, työn muutokset ja myönteisen voimavarakierteen alulleen saattaminen.   Arjen tietoisuus- ja  mielentaidot yhdistettynä selkeisiin tavoitteisiin rakentavat työyhteisön pääomaa, sitoutumista  ja  hyvinvointia alati kehittyvässä työarjessa. Esimiehen vaikutus on suuri, mutta jokainen meistä vaikuttaa osaltaan työpaikan ilmapiiriin.
Lisätietoja   [email protected]  040-515 5464