Tuottavat yhteiset tauot

Tuottavuutta ja tehokkuutta korostetaan kovin. Töitä riittää ja priorisointi on tarpeen, jotta ajatus ei katoa kiireen keskellä. Moni juoksee kokouksesta toiseen ja eväät haukataan puolivauhdissa ajatukset jo seuraavassa asiassa.  Tehokkuus on kunniassaan, mutta onko tauoton puurtaminen tehokkuutta.  Olisiko juokseminen ja hoppuilu jo ”passee”, turha ja vanha juttu?

Levollisuus tuo tehokkuutta
Olen ilokseni lukenut useita aivotutkijoiden kirjoittamia artikkeleita, joiden viesti tukee vahvasti levollisempaa työarkea. Multitasking, monen tehtävän samanaikainen tekeminen syö ihmisen voimavaroja ja paradoksaalisesti vaikuttaa negatiivisesti jopa tehokkuuteen, jota sillä tavoitellaan.  Lyhyet pysähtymiset, lorvailuhetket – esimerkiksi  työpaikkojen kahvitauot tehostavat työtuloksia.  Sen lisäksi, että ne pitävät osaajan ja työyhteisön hyvää virettä yllä.

Hellitä hetkeksi, se kannattaa
Entä jos työpäivääsi kuuluisi ainakin kaksi taukoa, silloinkin kun työtä on runsaasti. Mitä se voisi antaa sinulle ja työyhteisöllesi? Valmentajana ja työnohjaajana käyn eri yrityksissä ja melkeinpä aina yhdeksi asiaksi nousee tiedonkulku. Tietoa on liian vähän tai sitä ei löydy. Näkökulmia päätöksen teon tueksi kaivataan ja joskus esimiehen työntekijälle antama kolme minuuttia läsnäoloa ja tietoa on ratkaisevassa asemassa työn edistymisen kannalta. Tauoilla tietoa syntyy ja sitä jaetaan luontevasti.

Yhdessä ajatuksia muhittamaan
Moni työ vaatii hyvän keskittymisen ja ongelmanratkaisukykyä.  Ajattelua ei voi puskea loputtomiin ja hetkeksi on hyvä hellittää. Hetken tauko vaikka teekupin ääressä työkavereiden kanssa jutellen antaa tiedostamattomalle ajattelulle tilaa muhia. Antina voi olla kirkkaampi näkökulma. Usein tauko tarjoaa parempaa kokonaisperspektiiviä, oleellinen erottuu selkeämmin sivujuonteista.

Tauoilla keskustelu monesti liittyy myös meneillään oleviin työtehtäviin.  Arvelen, että useimmalla meistä on kokemuksia oivalluksista, joita syntyy kun kertoo meneillään olevaa työtehtäväänsä kollegalle.  Toisen esittämät (hassutkin) kommentit saattavat antaa arvokasta avautumaa jatkokäsittelyyn. Erilaisten näkökulmien hetkellistä yhdistymistä ja yhdessä ajattelua tapahtuu pienimuotoisesti siinä hetkessä.

Yhteisöllisyys kasvaa kohtaamisissa
Tauoista on usein etua itse työtehtävän tekemiseen. Jopa minuutin pysähtyminen itsekseen vaikuttaa omaan sisäiseen tilaan. Yhteiset tauot rakentavat työyhteisön hyvää ilmapiiriä. Me-henki muodostuu kohtaamisissa ja se vahvistuu, kun ollaan paremmin tietoisia toisten työtilanteesta.  Omien ajatuksiensa jakaminen vahvistaa henkilön osaajakuvaa ja itsetuntoa. Työtyytyväisyys lisääntyy – edellyttäen tietenkin hyvähenkisiä ja perusvireeltään positiivisen sävyisiä taukoja. Jatkuva epäkohtien kelaaminen ei voimauta ketään.

Yhteiset päivittäiset tauot voivat vaikuttaa myös kokousten kestoon ja erilaisten katkosten määrän.  Moni asia hoituu nenätysten parissa minuutissa, väärinkäsitykset vähenevät ja asioita ei tarvitse säästää kokouksiin. Kokouksia tuntuu monesti olevan liikaa ja kokoukset nipistävät turhan suuren osan työn tekemiseen tarvittavasta ajasta.  Säästyisikö ehkä taukojen avulla aikaa työn tekemiseen?

****************************
Aktivoi mukanasi kulkevat taidot, kuten oman toimintaa ohjaavan ajattelu ja  mielentaidot. Ota potentiaalisi käyttöön.

Kirjoittaja  Päivi Saarela, Heijaste  on johdon työnohjaaja ja työyhteisövalmentaja. Vahvuusalueina itsetuntemuksen syventäminen, työn muutokset ja myönteisen voimavarakierteen alulleen saattaminen.  Arjen tietoisuus- ja mielentaidot yhdistettynä selkeisiin tavoitteisiin rakentavat työyhteisön pääomaa, sitoutumista ja hyvinvointia jatkuvasti kehittyvässä työarjessa. Esimiehen vaikutus on suuri, mutta jokainen meistä vaikuttaa osaltaan työpaikan ilmapiiriin.

Keskustellaan lisää, ota yhteyttä:    [email protected]  040-515 5464