Ärsyttävä tyyppi – minäkö?

Kaveri ärsyttää. Miksi? Toisista oppii paljon, mutta ihmistuntemuksen opiskelu on parempi aloittaa läheltä, itsestä. Omaan ajatteluun tutustuminen avaa tien syvään itsensä ymmärtämiseen. Samalla opit myös ymmärtämään toisia paremmin.

Erityisesti johtavassa asemassa oleville itsetuntemus on ihmistuntemuksen ja hyvän johtamisen perusta. Kun tunnistat tunteitasi ja omia reagointitapojasi, et enää heijasta omia juttujasi toisiin. Ainakaan samassa määrin. Paradoksaalisesti, mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin tunnet toisia. Itsetuntemus kehittää samalla kohtaamistaitojasi.

Paradoksaalisesti, mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin tunnet toisia.

Lähelle on pitkä matka

Itsetuntemus on kuin sipulin kuorimista, kerros kerrokselta syvemmälle ja välillä silmiä kirvelee. Itsetuntemuksen syventäminen on elinikäinen matka, ja osa ei tälle matkalle halua. Epäkohtien näkeminen muissa on helpompaa, mutta toisiin keskittyminen ei riitä, jos haluat itse kehittyä.  Lähelle on usein pitkä, vaativa ja kuoppainen, jopa kivulias matka. Mutta se palkitsee.

Ajattele miten ajattelet

Ajoittain on hyvä pysähtyä itsesi ääreen, jos haluat uudistua. Ajattelusi vaikuttaa toimintaasi ja suhtautumiseesi asioihin ja ihmisiin. Ja siihen, miten kaiku vastaa: miten ihmiset suhtautuvat sinuun.  Asenteesi on aina läsnä kohtaamisissa, vaikka et mitään sanoisikaan.

Jos joku työkaverisi tuntuu hankalalta, niin hänen kohdallaan on hyvä pysähtyä tutkimaan omaa ajatteluasi ja erityisesti sitä, mistä ne ajatukset nousevat. Itsesi näkeminen rehellisesti vaatii tahtoa ja sinnikkyyttä. Luotettava ystäväsi tai valmentaja voi tässä luvallasi auttaa.

Asenne ratkaisee

Voimme vaikuttaa toisiimme vain itsemme kautta. Muuttamalla jotain omassa suhtautumisessasi muutosta voi tapahtua. Yksi keino oman ajattelusi tunnistamiseen on pysähtyä hetkeksi miettimään millaisia erilaisia mahdollisuuksia sinulla on suhtautua asiaan tai henkilöön, esimerkiksi miten vaikuttaisi, jos suhtautuisit aivan vastakkaisella tavalla.  Voit myös siirtyä tarkkailijan rooliin, ottaa ns. helikopteriperspektiiviä,  jotta näet itsesi, tilanteen ja muut henkilöt selkeämmin.

Mitä ärsytys kertoo?

Kaksi omakohtaista esimerkkiä vuosien takaa:

Ärsyttävä työkaveri

Eräs työkaverini ärsytti minua toisinaan pelkällä läsnäolollaan. Mitään ikävää hän ei ollut tehnyt tai sanonut minulle, eikä kai muillekaan (enkä minä hänelle). Tavallinen tyyppi, yksi muiden joukossa. Hänessä kuitenkin oli joitain, johon minä reagoin, vaikka olisimme olleet vain samassa kokouksessa.

”Taas hän tulee”, jostain syystä hän hakeutui seuraani, vaikka minä mieluummin olisin vältellyt häntä.

Tuolloin syvensin itsetuntemustani varjotyöskentelyyn liittyvillä harjoituksilla kirjasta Tunnista itsesi, tunne varjosi. Heureka-hetki on piirtynyt tarkasti mieleeni. Syvennyin olohuoneen ruskeassa nojatuolissa tehtävään: hiki purskahti pintaan ja punastelin itsekseni, kun tajusin miksi en pidä hänestä. Oivallus tuntui nololle myöntää, mutta olen siitä kovin kiitollinen: ymmärsin, että tyyppi ärsytti minua, koska minussa oli sama ikävänä pitämäni piirre. Tätä piirrettä itsessäni en ollut halunnut nähdä saatikka hyväksyä.

Tunne oli siis täysin omani ja toinen siihen aivan syytön. Hyväksymällä omaa varjoani pääsin itseni kanssa eteenpäin. Työkaverissani ei muuttunut mikään, mutta jatkossa minulla oli kevyempi olla hänen seurassaan. Hän toimi tarvitsemanani triggerinä, että pääsin (toistuvasti) tunteeseeni käsiksi. Olisin voinut kiittää häntä, mutta arvatenkin tämä henkilö ei tiedä tästä sisäisestä prosessistani mitään. Hyvä niin.

Ärsytänkö minä?

Samassa työpaikassa oli myös henkilö, joka reagoi torjuvasti minuun. Arvelen, että vastaavasti minä muistutin häntä jostain henkilöstä, josta hänellä oli ikäviä kokemuksia, tai sitten minussa oli piirteitä, joita hän ei ollut hyväksynyt itsessään. Tietääkseni en ollut loukannut häntä mitenkään. Minusta hän oli OK työkaveri, mutta hänen viileä käytöksensä minua kohtaan piti etäisyyttä välillämme.

Kerron tämän, jotta et turhaan yrittäisi miettiä mitä sinä olet tehnyt tai sanonut, jos joku on viileä tai välinpitämätön sinua kohtaan. Asian voi myös ottaa puheeksi, jos se kovin vaivaa.

Kaikista ei tietystikään tarvitse pitää, mutta hyvä on tulla toimeen kaikkien työkavereiden kanssa.

Tunnista tunteesi

Se mitä tunnet toisia kohtaan lähtee sinusta itsestäsi, eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä toisen kanssa. Vastaus tunteen syntyyn voi löytyä itseäsi tutkimalla. Toki erilaisia ja omituisia ihmisiä aina on ja ei meidän tarvitsekaan kaikkia ymmärtää.

Erilaisuus on rikkaus ja työyhteisöjä piristävä luovuuden lähde. Suosittelen kokeilemaan uteliaisuutta silloin, kun et heti ymmärrä toista. Toisilta voi aina oppia jotain – vähintäänkin itsestään. 😉

Toisilta voi aina oppia jotain – vähintäänkin itsestään.

Itsetuntemus on rohkeuslaji  

Jokainen tarvitsee peiliä kehittyäkseen. Itsetuntemus antaa varmuutta ja on lahja omalle henkiselle kasvulle. Itseään on kuitenkin helppo sumuttaa. Ilman apua helposti lipsahdamme tuttuihin ajatuskuvioihin. Henkilökohtainen coaching ja työnohjaus ovat oikoteitä itsestä oppimiseen ja uudistumiseen.  Jos olet valmis katsomaan itseäsi rehellisesti peiliin, niin ota yhteyttä.

Pelkkä tietäminen ei riitä muuttumiseen – tutustu aiheeseen lisää

Itsetuntemukseen liittyviä kirjoja on hyllymetreittäin. Toinen toistaan parempia. Se mistä itse kukin pitää vaihtelee henkilön ja tilanteen mukaan. Kirja, jonka harjoitukset avasivat aikanaan minulle tekstissä käsittelemäni asian: Debbie Ford: Tunnista itsesi, tunne varjosi
Pelkkä tietäminen ei riitä muuttumiseen, siksi harjoitukset ovat tärkeitä.

 

Ratkaisukeskeinen valmentaja Päivi Saarela
Päivi Saarela.  Palvelevan johtamisen ja yhteistyön virittäjä. Valmentaja ja johdon työnohjaaja.

Autan sinua, kun olet valmis kohtaamaan itseäsi. Toimin luottamuksellisena sparraajana vahvempaan itsesi kaltaiseen johtajuuteen, vuorovaikutustaitoihin ja elämän tasapainoon. Ota yhteyttä, niin keskustellaan millaisia toiveita sinulla on.

Yhdessä olemme aina enemmän.
Päivi Saarela on ratkaisukeskeinen johdon ja työyhteisön valmentaja ja työnohjaaja. Monipuolinen kokemus tuo konkretiaa ja tarttumapintaa valmennuksiin. Mielentaidot ja itsetuntemus avaimena kukoistavaan yhteistyöhön. Kantava muutos lähtee jokaisesta itsestä. Valinta on sinun.

Päivi Saarela  |  puh. 040-515 5464  |  [email protected]