Osasin hellittää ajatuspyörästäni – coachattava kertoo

”Samaan aikaan töissä sain lottovoiton: sain vuodeksi oman coachin. Päivistä tuli minulle tosi tärkeä mentori.

Kerran hän kirjoitti isolle paperille: EI. ”Mitäs mä tällä?” kysyin. ”Kun joku tulee kysymään, voisiko tiimisi ottaa vielä lisää projekteja, katsot paperia ja sanot: ”Valitettavasti..”

Päivin ansioista opin sanomaan ei myös itselleni. ”Nyt riittää tältä erää.
Tänään ei enää kehitytä tai säntäillä minnekään. Nyt ollaan vaan”, aloin jutella itselleni. Olin ollut rajaton. Oivalsin nyt, että vastuu hyvinvoinnista on minulla itselläni. ”

”Miksi mikään ei tunnu miltään, vaikka olen saavuttanut merkittäviä asioita ja olen monessa mukana.” Itseltään paljon vaativa, aikaansaapa ”puskijaluonne”, kuten esihenkilö Carita artikkelissa aiempaa itseään luonnehtii, on saavuttanut tasapainoa, levollisuutta ja hyvinvointia vahvistavia rajoja. Itsensä kuuntelemisen taitoa.
(Osasin hellittää ajatuspyörästäni, Anna nro 18/2022,  linkki alla*.)

Alkusysäys uuteen

Sain ilon olla Caritan coach hänen matkallaan uuteen olemisen tapaan. Säännölliset pysähtymiset ja perspektiivin ottaminen työhön saivat moniajolla menevää kiireistä Caritaa oivaltamaan.

Coachaus toimi alkusysäyksenä työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen, oman elämänsä ohjaksiin tarttumiseen. Caritalla lähti liikkeelle  kokonaisvaltainen prosessi.

Lähtötilannetta viitisen vuotta sitten voi kuvata näin:

  • Monitaitoinen, tarmokas ja luotettu esihenkilö, jota pyydetään mitä mielenkiintoisempiin projekteihin.
  • Johtaja halusi huolehtia ennakoivasti esihenkilöstään, jotta hän oppii valitsemaan ja vaalimaan työnimussa myös omaa hyvinvointiaan, eikä uuvu töidensä ääreen.

Oivalluksia ei voi estää

”Oivaltaminen ei tapahdu aina siinä hetkessä. Merkittävät asiat jäävät kuitenkin kytemään ja soimaan mieleen, kunnes oivaltaa. Itsetuntemus, asioiden omakohtainen oivaltaminen ja isommat muutokset tarvitsevat aikaa ” -totesimme nyt, kun juttelimme coaching-prosessista.

Itsestä oivaltamiseen

Caritan rohkeus pysähtymiseen ja perspektiivin ottamiseen itseensä, ajatteluun ja toimintaan, tuottivat hänelle merkittäviä oivalluksia. Hän on myös rohkeasti lähtenyt uudistamaan elämänsä kokonaisuutta.  Seuraan mielenkiinnolla, miten hänen matkansa etenee: lisää Caritan mielenkiintoisesta kehittymismatkasta haastattelussa*.

Oivaltaminen tuottaa uutta ajattelua.  Asioita ja omia vaikutusmahdollisuuksiaan alkaa näkemään erilailla, kokonaisemmin. Tavoitesuunta, se mistä voi hyvin selkeytyy ja alkaa ohjaamaan valintoja. Oman työn, arjen, tapojen ja käytäntöjen muuttamiseen tarvitaan useimmiten aikaa.

Hyötyisitkö sinä sparrauksesta?

Itse kunkin ajatukset pyörivät välillä kehää ja ajatusten jäsentäminen ulkopuolisen kanssa on tarpeen. Coachin, työnohjaajan tai muun ammattilaisen kanssa oivaltaminen nopeutuu. Asioiden ilmentymistä päästään juurisyihin ja kestävään muutokseen. Omien ajatusten katselu ja syvästi kuulluksi tuleminen on myös ainutlaatuinen kokemus.

Ota yhteyttä, niin jutellaan miten coaching voisi auttaa sinua ja ryhmääsi. Johdon coaching vaikuttaa aina laajemmalti ja siksi se on ensiarvoista.

*Linkit ”Osasin hellittää ajatuspyörästäni” artikkeliin:

– – –

Autan sinua, jos olet valmis kohtaamaan itseäsi. Toimin luottamuksellisena sparraajana johtajuuteen, kohtaamistaitoihin ja elämän tasapainoon. Ota yhteyttä, niin keskustellaan tavoitteistasi ja miten sparraus auttaa niiden saavuttamisessa.

Yhdessä vahvempana tulevaan
Päivi Saarela on ratkaisukeskeinen johdon ja työyhteisön valmentaja sekä työnohjaaja. Monipuolinen kokemus tuo konkretiaa ja tarttumapintaa valmennuksiin. Mielen taidot ja itsetuntemus ovat avaimia kukoistavaan yhteistyöhön. Kantava muutos lähtee jokaisesta itsestä, sinusta. Valinnat ovat Sinun.

Päivi Saarela  |  puh. 040-515 5464  |  [email protected]

 

#johtajuus #valmennus #itsetuntemus #heijaste #yhdessäeteenpäin #työnohjaus #coaching