Kai sinäkin haluat olla hyvä työkaveri?

Miten arvelet työkavereidesi kokevan sinut työkaverina? Luulo ei ole tiedon väärti, joten jospa ottaisit asiasta selvää. Mutta voiko asiaa sitten kysyä?  No tietysti voi ja rohkea kysyy.  Porkkanaksi tieto, että usein kysyjä on iloisesti yllättynyt siitä mihin työkaveri on kiinnittänyt huomiota hänen toiminnassaan. Jotkut keskustelupyynnön saaneista ovat olleet jopa hieman imarreltuja tästä huomiosta. 😊

Miksipä et kokeilisi mahdollisuutta kehittyä ja samalla lisätä yhteistä tyytyväisyyttä myös näin. Tekstissä vinkkejä ja Minä työkaverina -harjoitus onnistuneeseen vertaiskeskusteluun.

Välittäminen välittyy
Pyytämällä vertaispalautetta osoitat samalla arvostusta työkaveriasi kohtaan. Pyyntösi kertoo, että välität ja haluat kuulla hänen mielipiteitään, olla hyvä työkaveri ja tehdä oman osasi me-hengen eteen. Haluat oppia tuntemaan ja ymmärtämään häntä paremmin, vaikka olisitte asioista eri mieltä.

Erilaisuus on rikkaus ja luovuuden lähde, kunhan se otetaan hyötykäyttöön. Jokainen meistä on ainutkertainen, kiinnitämme eri asioihin huomiota ja ilmaisemme asioita eri tavoin.  Siksi palautetta on hyvä pyytää useammalta ja mielellään erilaisilta työkavereilta. Suosittelen lähestymään myös henkilöitä, jotka koet välillä haastaviksi. Väärinymmärrykset jäävät ehkä jatkossa lähtökuoppaan, kun opitte tuntemaan toisianne hieman enemmän.

Keskustelut lisäävät myös tiimin yhteishenkeä, luottamusta ja psykologista turvallisuutta.

Vinkkejä toteutukseen

Mitäs tykkäät minun..
Pyyntösi voi äkkiseltään hämmentää ja siksi suosittelen varaamaan ajan kahdenkeskeiseen keskusteluun etukäteen. Saat myös harkitumpia vastauksia, kun toinen saa etukäteen miettiä kysymyksiäsi ja palautella asioita mieleensä.  2-3 kysymystä alle 30 minuutin keskusteluun on riittävä määrä.

Älä vähättele tai selittele
Se, miten kuuntelet mielipiteitä ja otat palautteen vastaan, määrittää miten saat niitä myös jatkossa. Pyri ymmärtämään työkaverisi näkemystä ja tee tarkentavia kysymyksiä. Älä vähättele, kun saat kiitosta. Harkitse, ennen kuin alat selittelemään tai puolustelemaan itseäsi. Pysy parhaasi mukaan haastattelijan roolissa keskustelun ajan.

Kokemuksieni perusteella valmennuksistani* oletan, että keskustelut sujuvat kivasti, innostavasti tai ainakin asiallisesti. Keskustelut on yleensä koettu mielekkäiksi ja jopa inspiroiviksi. Jotkut ovat kestäneet 10 min ja toiset yli tunnin.

Keskustelu vai palaute
Palaute -sana sisältää monelle hierarkiaa ja arvostelua: siitä tässä ei ole kyse. Toivon, että keskustelut sujuvat avoimessa ja uteliaassa hengessä työkaverin ajatuksia ja erilaisia näkökulmia kunnioittaen. Arjen yhteistyö notkistuu, kun ajoittain keskustellaan ns. ilman erityistä syytä.

Olen muutaman valmennettavani kanssa pohtinut mikä sana olisi tässä luontevin. Kuulen mielelläni, jos sinulla on mielessä mitä sanaa tässä olisi hyvä käyttää: onko keskustelu, vertaispalaute, huomioita työarjesta vai joku muu parempi?

Yhdessä alkuun
Uudet asiat usein hämmentävät ja toimivat käytännöt syntyvät kokeilujen myötä. Yhdessä aloittaminen voimistaa kokeiluja. ”Minä työkaverina” -harjoitus on usein osana Yhdessä eteenpäin -valmennuksia. Vertaispalautteen kulttuuri vahvistuu, kun ensimmäisiä kokemuksia reflektoidaan yhdessä. Hyvät kokemukset vievät keskustelun tyypillisesti kysymykseen:  miten keskusteluhetket saadaan osaksi tiimin työhyvinvointia tukevaa toimintaa?

Minä työkaverina -harjoitus
Ota selvää, millainen työkaveri olet. Pyydä näkökulmia työkaveriltasi tai yhteistyökumppaniltasi esimerkiksi näin:

Valmistaudu
– Kerro miksi toivot keskusteluhetkeä, esim.
Haluan kehittyä / ymmärtää paremmin toimintani vaikutusta /…
– Varaa kalenterista 15-30 min aika keskusteluun
– Kerro kysymykset työkaverillesi etukäteen, jotta hän voi halutessaan valmistautua. Esimerkiksi

  1. Mitä erityisesti arvostat toiminnassani?
  2. Mitä toivoisit näkeväsi enemmän?
  3. Mitä muuta haluat sanoa

Keskustelun aikana
Keskity kuuntelemaan.
Huomioi, miten otat työkaverisi näkemyksiä, mielipiteitä ja palautetta vastaan (äänenpaino, ilmeet, eleet, tuntemukset)

Rohkaise puhumaan: ”Kiitos, että kerrot”, ”Tarkennatko”, ”Onko sinulla jokin tietty asia mielessäsi”  toimivat useimmiten

Lopetus: Kiitä työkaveriasi, hänen ajastaan ja näkemyksistään, olivatpa ne miten erikoisia tahansa.

Autan mielelläni, kun toivotte tukea virtaavan palautekulttuurin, tiimin psykologisen turvallisuuden tai työhyvinvoinnin kasvattamiseen. Yhdessä aloittaminen antaa voimaa uudistumiseen. Ota yhteyttä, niin keskustellaan kokemuksista ja millainen toteutus sopisi teille parhaiten.

*Tekstin kokemukset Yhdessä eteenpäin -valmennuksista ja työnohjauksista johdolle ja tiimeille.

Ratkaisukeskeinen valmentaja Päivi Saarela
Päivi Saarela.  Palvelevan johtamisen ja yhteistyön virittäjä. Valmentaja ja johdon työnohjaaja.

 

Päivi Saarela 040-515 5464,  [email protected]

Yhdessä olemme aina enemmän.

 

***
Päivi Saarela on ratkaisukeskeinen johdon ja työyhteisön valmentaja ja työnohjaaja. Monipuolinen kokemus antaa konkretiaa ja tarttumapintaa valmennuksiin. Mielentaidot ja itsetuntemus avaimena kukoistavaan yhteistyöhön.  Kantava muutos on valinta, joka lähtee jokaisesta itsestä.

Lisätietoja   [email protected] ,  040-515 5464    https://heijaste.fi