Puuduttaako videoyhteys? Onko tavallisessa puhelussa etuja?

Videoyhteys on merkittävä etäkohtaamisissa, mutta aina kuva ei palvele. Videokuva voi viedä harhapoluille, kun mieli jää tulkitsemaan henkilön eleitä ja ilmeitä. Tavallinen puhelu on monesti tehokkaampi vaihtoehto kahden keskisiin kohtaamisiin. Keskittyminen omaan ajatteluun ja tuntemuksiin syvenee, kun toisen näkeminen ei vie huomiota.

Ylen mainiossa kolumnissa ”Syy videokohtaamisten puuduttavuuteen löytyy sosiaalipsykologiasta” referoidaan Laura Kohonen-Aho, joka tutkii työkseen virtuaalista vuorovaikutusta (linkit alla). Tutkijan huomiot tukevat omia havaintojani etävalmentamisesta.
Tutkimuksen näkökulmasta tavallinen puhelu on vähemmän kuormittava sosiaalinen tilanne kuin videopuhelu. Molemmissa on etunsa.

MUKAVUUTTA JA TEHOKKUUTTA ETÄTYÖHÖN
Videoyhteys
on erityisen hyvä ryhmäkeskusteluihin, kun halutaan yhdessä oppia, kehittää tai keskustella jostain aineistosta. Perinteinen puhelu on erinomainen vaihtoehto, kun osallistujia on kaksi.  Etua on erityisesti silloin, kun keskitytään ajattelun, tuntemuksien, menneen tai tulevan tapahtuman tarkasteluun, kuten usein coachingissa.  Keskustelun intensiivisyys ja havaintojen tarkkuus yllättävät valmennettaviani, kun keskitytään yksinomaan kuulemiseen.

Mukavuustekijöinä puhelimessa on, että vapaudut näytön tuijottamisesta ja voit olla miten vaan mukavinta on: sohvalla, ulkona tai vaikka porealtaassa. Kävelykokoukset ja kävelycoachaukset ovat oiva mahdollisuus, joilla voi energisoida myös etätyöskentelyä. Liikkuminen ja ulkoilu virkistävät ajattelua ja lisäävät luovuutta.

HERKISTYVÄ KUULOAISTI
Perinteisessä puhelussa keskittyminen vapautuu kuulemiseen ja oman viestin sanoittamiseen.  Kuuleminen herkistyy, kun energiaa ei kulu katsomiseen. Videolla kuva on usein pieni, epätarkka ja katseyhteys puutteellinen.  Alitajuiset tulkinnat toisen (mikro)ilmeistä ja eleistä voivat osua harhaan, esimerkiksi kädet rajautuvat usein kuvan ulkopuolelle.

SANOJEN VÄREISTÄ JA VÄLEISTÄ
”Mistä sä tiesit” kysymys toistuu, kun intensiivinen keskittyminen rakentaa vahvan yhteyden välillemme.
Valmennettavani syventyy kokemukseensa, tapahtuneen ja tuntemustensa sanoittamiseen – ja minä kuulemiseen.  Sanavalinnat ja erityisesti miten hän asiat ilmaisee kertoo minulle usein sellaista, joka menee totutusti henkilöltä itseltään ohi. Pieni huomio voi avata merkittäviä oivalluksia.

VAIVATONTA JA KUSTANNUSTEHOKASTA
Puhelimitse työskentely on mutkaton mahdollisuus tehokkuuden, joustavuuden ja ajankäytön kannalta. Aikaa ei mene siirtymisiin tai laitteiden virittelyyn. Puhelut ovat oiva henkilökohtaisten coaching- ja työnohjausprosessien vahvistaja myös silloin kun lähitapaamiset ovat mahdollisia. Olen valmentanut puhelimitse yli kymmenen vuotta.

En edes ajatellut, että emme ole samassa tilassa”, monet oivallukset ja käytännön kokeilut prosessin aikana kertovat intensiivisen kohtaamisen voimasta. Tarvittavat orientaatiot ja aineistot välittyvät sähköisesti kohtaamisen jälkeen. Osaa valmennettavistani en ole nähnyt lainkaan.

Videoyhteyttä, tavallisia puheluja ja lähitapaamisia yhdistelmällä valmennettava saa usein parhaiten oivalluksia. Millainen toteutus on Sinulle mieluisin?  Ota yhteyttä, niin keskustellaan.

Klikkaa ja lue lisää:

 

Päivi Saarela, Mentaalivalmentaja, johdon ja esimiesten työnohjaaja, Co-creative coach

Kysymyksiä? Mietteitä?
Ota yhteyttä
!

Päivi Saarela,  040-515 5464,  [email protected]
Valmentaja yli 25 vuotta

– Yhdessä onnistumisten kulttuuriin –